Mit csinál a jó háziasszony, ha letörött a palacsintasütő nyele, de a család palacsintát követel? Megsüti serpenyőben. Bár nem tartom magam sztár szakácsnak, néhány receptet nagyon is jól megtanultam Nagymamámtól, Anyukámtól. Az egyik ilyen a klasszikus palacsintatészta, ezért egy kiadós leves mellé ez gyakori fogás nálunk, amennyiben van időm a palacsintagyártásra. Mert lássuk be, időnként ipari mennyiség is elfogyna. Ilyenkor gyakran eszembe jut egy idősebb férfirokon, aki gyerekkorunkban azzal szórakoztatott minket, hogy a betekert palacsintát félbehajtotta, majd az egészet magasról beleengedte egyben a szájába. Mi pedig csodáltuk érte, hogy egy harapásra meg tud enni egy egész palacsintát. Mai fejjel azért ezt a formát nem ajánlom.Én nem szoktam számolatlanul sütni, mert azt gondolom, ebben is meg kell tartani a mértéket. Lehet játszani a tésztával, kevesebb cukrot beletenni, már ez is sokat számít. Az alternatív liszteket is érdemes kipróbálni (zabliszt, gesztenyeliszt, teljeskiőrlésű tönkölyliszt stb.). Na és ugye ott a töltelék: a gyerekek körében nagy sláger mogyorókrém igazi energiabomba, de spórolhatsz is a kalóriákkal és a cukorral, ha odafigyelsz. Mehet bele cukormentes lekvár, házilag kikevert túrókrém, darált dió vagy mák, ezek mind energiaszegényebb verziók. Ha ezekkel töltjük meg, lehet belőle többet is enni. Az az elvem, hogy nem kell elmenni a szélsőségek irányába, élvezzük csak a hagyományos ízeket, de mértékkel. Ugyanakkor egy-két trükköt be lehet vetni és akkor növelhetjük az adagot is.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.