Tegye fel a kezét, aki legalább egyszer házi péknek állt az elmúlt egy évben és saját kenyeret sütött! Ez a kenyérsütési láz szerintem az egyik pozitív hozadéka az elmúlt egy év bezártságának, ami fel is idézte bennem a régi hagyományokat. Újra divatba jött a kovász nevelgetés, a szakajtó használat a kenyérsütéshez. Ezek mind olyan ősi módszerek, melyek anyáinknak, nagymamáinknak a világ legtermészetesebb dolga volt. Az ősi módszerek mellett az ősi alapanyagok is egyre népszerűbbek, reneszánszát éli néhány búzafajta is, melyeket neked is érdemes lehet kipróbálnod.
Alakor
Több növényi zsírt, és ásványi anyagot (foszfort, nátriumot, káliumot), valamint vitamint (béta-karotint, B6-vitamint) tartalmaz a modern búzákhoz képest. Kiváló minőségű, sárgás színű liszt készíthető belőle. Főzésre is alkalmas a sütés mellett, akár köretként vagy kásaként. Kamut
A kamut a gabonafélék fáraója, nemcsak egyiptomi származása miatt. Édeskés, vajas, mogyorós ízzel rendelkezik, és ásványi anyagokban, vitaminokban, létfontosságú aminosavakban, telítetlen zsírsavakban is gazdag. Több fehérjét tartalmaz, mint a közönséges búza. Felhasználható sütésre és főzésre is.
Tönkölybúza
A tönkölybúza fehérjetartalma is magasabb, mint a hagyományos búzáé. Gazdag vitaminforrás: a B12- vitaminon kívül tartalmazza az összes B-vitamint, de niacin- és E-vitaminokat is találunk benne. Ezen kívül rengeteg jól hasznosuló, fontos ásványi anyag forrása (réz, vas, mangán) . A legjobb, ha kenyérsütésre használod, illetve ha vegetáriánus vagy, a belőle készült húspótlót, a szejtánt is érdemes megkóstolnod.
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.