Blog
Biciklizés közben gondoltam, közelebbről is szemügyre veszem ezt a csodás napraforgó mezőt!
A napraforgó, valamint más növények, és leginkább a belőlük készült olajok háztartásunk alapvető részei. Nem mindegy azonban, hogy melyiket mire és milyen mennyiségben használod!
Az étolajokat sajtolással, finomítással nyerik ki a növényekből. Az állati zsiradékok népszerűségét a megjelenésük visszaszorította, melyben az is befolyásoló tényező volt, hogy a növényi olajok ára kedvező lett, illetve sok ember már nem tart állatot.
Érdekességek a növényi olajokról:
- előállítási technológia alapján három kategóriát különböztetünk meg: szűz, hidegen sajtolt, finomított,
- a szűz és a hidegen sajtolt esetében semmilyen adalékanyag hozzáadása nem engedélyezett,
- a finomított olajok hőstabilitása nagyobb, ezeket sütésre, főzésre érdemes használni,
- a repceolajnak korábban kellemetlen szaga volt, de ma már a növénynemesítésnek köszönhetően megszűnt ez a tulajdonsága,
- a kókuszolajról sokan úgy gondolják, hogy ha abban főznek és sütnek, az „diétásabb”, azonban érdemes tudni, hogy egy evőkanálnyi kókuszzsír kb. 100 kalóriát tartalmaz,
- az olajat sosem szabad közvetlen hőnek kitenni tárolása közben, mindig fénytől védve tartsd otthon,
- csak egyszer szabad használni a sütőolajat, újramelegítése nem javasolt, ugyanis hevítéskor keletkezhetnek káros hatású zsírsavak,
- olajat sose önts közvetlenül lefolyóba, WC-be, inkább gyűjtsd egy külön edénybe, és vidd el egy gyűjtőhelyre.