Blog
Lássuk, miért is szeretjük ezt a lédús (már ha jól meg van érve), csodaszép színű, igazi őszi gyümölcsöt!
- szezonja hazánkban júliustól egészen októberig tart
- külsejét viaszréteg fedi, ami védi a gyümölcsöt a kiszáradástól, és egyben a minőségét és frissességét is garantálja
- magas a víztartalma (85%-a víz!)
- 100 gramm gyümölcsben kb. 50 kalória van, vitaminok közül a A- , B1- , B2-vitamin kiemelendő
- ásványi anyagból is akad benne: kálium, kalcium, foszfor és magnézium, antioxidánsok közül például flavonoidot is tartalmaz
- kiemelkedő a rosttartalma, héjában sok a cellulóz, így aki székrekedéssel küzd, annak a szilva fogyasztása természetes segítség lehet
- legjobb, ha nyersen esszük, de lekvárként is finom (gyorsan szétfő, így nem kell sokáig bajlódni vele)
- sós ételekben is nagyon finom, szerintem a sonkába tekert máj szilvával az egyik legfinomabb őszi étel