“Az utazás ki­tűnő tapasztalás. Elménk szakadatlanul gya­korolja az ismeretlen és új dolgok fölfogá­sát; és nincs jobb iskolája a csiszolt életnek, mint ha sok más létforma, hangulat és szo­kás képét idézzük s a természet ábráinak sokféleségét kóstolgatjuk.” Michel de Montaigne-től származik a mondás, amit én is vallok.
Karácsonyi ajándékként szardíniai utazást adtunk egymásnak a férjemmel, így a téli szünetet kihasználva elutaztunk a gyerekekkel erre a csodás szigetre, bízva, hogy egy kis napsütéshez is jutunk.
Így is történt, 18-20 fokban élvezzük az életet ezen a főként nyáron nagyon népszerű turistacélponton. Legalább tömeg az abszolút nincs és jóval olcsóbb a repülőjegy, szállás, étel ilyenkor! Miénk 1-1 gyönyörű strand teljesen! Fürdeni nem tudunk a tengerben, de láttunk pár merész vállalkozót azért a habokban...)
Persze, miről számolhatna be egy dietetikus Neked, ha nem a fantasztikus egészséges, gazdag, színes, fűszeres szárd specialitásokról, amelyeket ettünk!?
A fiúknak nagyon ízlett a Maloreddus, a szárd nokedli, ami durum lisztből készült főtt tészta kolbásszal és paradicsomos fűszeres szósszal.
Ettünk bruschettát is, a hagyományos paradicsomos mellett kaptunk diós-baconöst, amelyet mézzel locsoltak le, valamint kecskesajtos, cukkinist is, amely az én kedvencem lett.
Halakat sem hagytuk ki, homár is került a tányérunkra, de itt szerencsére nem “aranyáron” adják.
Ne félj, pizzát is ettünk, négysajtosat is, hiszen az itteniek nagy sajt-szeretők (és mi is).
Egyébként a gasztronómiájukat nagymértékben befolyásolja a pásztorkodó életmódjuk. Kedvelt fogás a nyárson sült bárány és malac.
Amit még nagyon fontos elmondani Szardíniáról, hogy egyike azon néhány területnek a világon, ahol a világon legtovább élnek az emberek.

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.